Les Bruixes del Castell d'Anglès

les_bruixes_del_castell_dangles.jpg
les_bruixes_del_castell_dangles_.jpg

Recollit a l'obra del nostre costumista en Joan Amades ens vàrem assabentar que a l'antigor del castell d'Anglès era centre de reunió de totes les bruixes de la rodalia que hi anaven damunt la seva escombra.

El cert, però, és que de bruixes n'hi havia de tota mena i condició. A mitjanit sortien de casa sense fer fressa, quan tothom ja dormia. Si eren casades, posaven un tió en el seu lloc del llit marital per despistar el marit si aquest es despertava. Si tenien mainada, escopien tres vegades a terra i les escopinyes responien per elles si els petits les cridaven. Abans de fer-se l'untet per poder volar posaven dues calderes al foc, una de brou per refer-se amb una bona escudella a la tornada, i una altra que feia bullir les herbes i bèsties emmetzinades que servien per fer malifetes.

A dalt de tot del castell dels Cabrera, del que avui ben poca cosa en resta, hi tenien el seu cau de reunió. Allí feien un ball rodó. Si el propòsit era desencadenar una pedregada, totes les bruixes orinaven dins d'un sot i, quan era ple, el picaven amb una vara de freixe i amb nou nusos; i tot seguit sortia una boira que feia un núvol de pedregada. Els pagesos, enrabiats, les esperaven i les apalissaven amb els mànecs de les eines del camp i a cada cop els trencaven un os.

castell d'angles
Anglès 41° 57' 27.8856" N, 2° 38' 26.3544" E