El Ter-Brugent

http://turisme.consorciterbrugent.cat/

Repartit entre el nord de la Selva i el sud de la Garrotxa, el territori del Ter - Brugent s'estén des dels cingles i els contraforts abruptes i imposants de la serralada transversal i els vessants profunds de les Guilleries fins al fons de les tres valls principals que el configuren: la vall del Ter de Susqueda a Bonmatí, la vall del Brugent i la vall d'Osor.

És un territori tan divers com poc conegut, on la petjada humana mil·lenària conviu amb un paisatge endreçat i harmoniós i amb un entorn natural molt ben preservat. Els cingles altius -el Far, Sant Roc, Santa Brígida- i els vessants abruptes -Osor, Susqueda- dibuixen nítidament les tres valls que defineixen aquesta contrada privilegiada. Una climatologia amable regala aigua abundant a rieres, torrents i fonts escampades per tota la seva geografia, i dóna frondositat i saó als boscos esponerosos de les zones muntanyoses i als camps de conreu de les moltes petites planes que, generació rere generació, els seus habitants han sabut aprofitar.

Són unes terres ideals per endinsar-s'hi, perdre-s'hi i assaborir-les. Sols o en grup, en parella, amb la família o amb els amics. Els camins principals, que segueixen les valls o que s'enfilen per les seves carenes, són ben accessibles, al costat una xarxa de corriols, senders i viaranys que faran les delícies de qui vulgui conèixer a fons aquest territori tan ben preservat. Destaca, cal remarcar-ho, la via verda que ressegueix l'antic carrilet de Girona a Olot i que travessa tot el Ter-Brugent de sud a nord, acompanyant el curs dels dos rius, primer el Ter i després el Brugent, entre Bonmatí i Sant Feliu de Pallerols.

La petjada humana mil·lenària permetrà descobrir al Ter-Brugent coves habitades des de la prehistòria, ermites romàniques perdudes enmig de la boscúria, castells i torres que es drecen altius damunt dels cingles i dels turons, pobles i nuclis antics carregats d'història, i un interessat patrimoni industrial que ha deixat la seva empremta arran dels tres rius -el Ter, el Brugent i la riera d'Osor- que el van fer possible.
L'aventura, l'esport, el coneixement i la relaxació esdevenen reals i ben propers en aquest territori per descobrir, al costat d'una gastronomia autòctona de qualitat indiscutible i de tot tipus de serveis que cobreixen tant les necessitats com els desitjos de tothom, de qui hi viu, de qui hi fa estada i de qui tot just hi està de pas.